5 Eylül 2013 Perşembe

Fenerbahçe’de Seçim’e Doğru…


3 Temmuz’da başlayan bir sürecin sonuna yaklaşıyoruz. Ama görünen o ki, kulüp aldığı darbelerin etkisini daha uzun seneler hissedecek. Üzüntünün ve hayal kırıklılıkların yanında yıpranmışlık ve tükenmişlik en büyük sorunlarımız olacak.

Olaylar başladığından beri, taraftarın bir refleks halinde gelişen sahiplenme iç güdüsü esasında durumu, kulübün lehine geliştiriyordu. Ama ilk olarak, kulübün baskılara dayanamayıp CAS davasını çekmesi, daha sonra son gs maçında yaşananların görüntülerinin yayınlanmayıp tüm suçun taraftara yüklenmesi bu birlikteliği bozan ilk çatlaklar oldu. Ama esas büyük darbe, Aziz Yıldırım’ın bırakılmasıyla yaşandı esasında. Her şeyi kazandık dediğimiz anda, kaybetmişiz meğerse.
İçeri ilk girdiğinde dik duran Başkan gitmiş yerine biat kültürüne kendini adamış bir insan gelmişti. Zamanlar geçtikçe, taraftarın davaya inancı da bitmeye başladı. Hem alınan saha neticeleri, hem kulübün haklarının savunulmayışı, hem de FB düşmanları ile mücadele etme yerine taraftara ayar verme çalışmaları tüm birlikteliği kopardı.

Lig sonunda bir Şampiyonluk daha kaybedildi. Üstüne UEFA’dan ceza sorgusunun devam ediyor haberi, bir sezon öncesi daha diken üstünde girmemizi sağladı. 

Sonuçta, açıklanan  karar ile önümüzdeki iki sezon hazırlık kamplarını çok öne çekemeyebileceğimizi ortaya koydu. FB, Avrupa’dan men edilmişti. Artık bu leke ile yaşamak zorundaydık. Bunun gerekçelerini ben bilirim, sen bilirsin ama Avrupalı artık bilmezdi. Şike dendiğinde belki de Juventus ile beraber aklına FB gelecekti.

Sürecin başından beri, bu olayların kurgulandığı çok açıktı. Fakat son bir sene bunlarla mücadele etmeyen bir Başkan ve yönetim var. Elleri kolları bağlı vaziyette oturuyor ve kulübü kaderiyle baş başa bırakıyorlar. Esasında kader de denemez buna, başkalarının istediklerini gerçekleştirmesine seyirci kalıyorlar. Zaman zaman ortaya çıkıp, hafif yüksek sesle yapılan açıklamalar bile artık bize heyecan vermiyor. Kaldı ki diğer takım taraftarları bile ciddiye almıyor artık. İşte FB başkanı ve yönetim kurulunun hali.

Otuz küsur yıllık yaşamımda kendimi bildim bileli futbol izleyicisiyim. Tek hobim de futbol, işin gerçeği. Bu seneler içinde iki kulübün, başkanlarının ve yöneticilerinin çok atışmalarına ve kavgalarına çok tanık oldum. Ama hiçbir zaman, geçtiğimiz sezon gs ve ts’nin FB başkanı yaptığı açıklamalar kadar sertine şahit olmadım. Üstelik bunlara verilen cevaplar da hak ettikleri kadar da olmadı. Bu beni üzen bir konuydu. FB artık sadece masa başında ve sahada kaybetmiyor demekti bu, FB itibarını da kaybediyordu.

Tüm bunlardan yola çıkarak, yapılacak en olumlu işin artık bir Başkan ve yönetim değişikliğine gidilmek olduğunu düşünüyorum. İsmi yıpranmamış, kuvvetli ilişkileri olan, basınla ve medya ile diyalogu olan, yurt dışıyla bağlantılı, gelişime açık ve insanların sempatisini kazanabilecek özellikte keskin duruşu olmayan bir Başkana ve onun etrafında kenetlenebilecek yönetim kuruluna ihtiyacımız var.

Aziz yıldırım’ın başkan olarak kalmasını savunanlar da hiç de az değil. 
Bu noktada, birkaç sorum olacak?
1-FB hakkında UEFA’da bir disiplin dosyası devam ederken Başkan ve yöneticiler, bu konuda hiç bir çalışmada bulunmuşlar mı?
2-Geçtiğimiz sezon hem basında hem de futbol sahasında kulüp saldırıya uğrarken bunlara karşı yeterli cevabı verdiklerini düşünüyor musunuz?  
3-Şu anda isimleri ortaya çıkan kişilerin bu olayın kurgulanmasında rol oynadığını sizce Başkan ve yönetim daha yeni mi öğrendi?
4-Başkanın hala dik durduğuna inanıyor musunuz?
5-Tüm bu olayların sorumlusu, bu 3 gsli mi? Onlara bu işleri yapmalarını emreden güçle başkanın mücadele ettiğine inanıyor musunuz?
6-“Bir konuşursan yer yerinden oynar” diyen Başkanın konuşacağını bekliyor musunuz?
7-FB için kimseyi tanımam diyen Başkana, rakibinin 4 sene üst üstte Şampiyon olduğu senelerde en büyük katkıyı yapan adamla baş başa yemek yerken gördüğünde inancın devam ediyor mu?

Tüm bu soruların cevabı Hayır ise ve hala daha Başkanı savunuyorsanız Fenerbahçe’ye zarar veriyorsunuz demektir.

Tolga KAHRAMAN
@tlgafb

Etiketler